Διαγωνισμός Πληροφορικής Bebras 2019

Οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου ΕΚ – 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας κατά το μήνα Μάρτιο του 2019  με μέριμνα της Διοίκησης των μονάδων και των εκπαιδευτικών του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΚ Αθήνας, έλαβαν εθελοντικά μέρος στον Διαγωνισμό Πληροφορικής Bebras (Κάστορας).

Ο Διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras®), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.
Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες και υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.
Στην Ελλάδα ξεκινά η διοργάνωσή του το 2019, για πρώτη φορά, πιλοτικά, από το Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων και εθελοντών.

Πηγή https://bebras.gr/

Το Σχολείο

Στο διαγωνισμό αυτό που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έλαβαν οικειοθελώς μέρος πενήντα περίπου μαθητές του σχολείου. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras είχε αυστηρή διάρκεια 45 λεπτά της ώρας και περιελάμβανε την απάντηση 15 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούσαν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα ήταν διασκεδαστικά και ελκυστικά βασισμένα σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Ήταν διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία. Αρκετοί από τους μαθητές του σχολείου έλαβαν υψηλή βαθμολογία και βέβαια έλαβαν και το σχετικό έπαινο για την επίδοσή τους. Όλοι οι μαθητές έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κάστορα για την επόμενη Σχολική Χρονιά.

Επιμέλεια Άρθρου Χατζηπαπαδόπουλος Α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *