Περιγραφή

books image

Περιγραφή Μονάδας

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αθήνας βρίσκεται στην οδό Νέστου 4 στους Αμπελόκηπους. Είναι σχολική μονάδα που ανήκει στη Β’Θμια Εκπαίδευση της Α’ Αθήνας και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και εργαστήρια και από το 2011 στεγάζεται σε νέο κτήριο η θέση του οποίου προσφέρει εύκολη πρόσβαση από όλα τα μέρη της Αττικής.

Εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων:

Συστεγαζόμενες Υποστηριζόμενες Σχολικές Μονάδες

ΜονάδαΚτήριοΠεριοχή
16ου ΕΠΑΛ ΑθηνώνΝέστου 4 Αμπελόκηποι
27ου Εσπερινού ΕΠΑΛ ΑθηνώνΝέστου 4Αμπελόκηποι
3ΔΙΕΚ ΑμπελοκήπωνΝέστου 4 Αμπελόκηποι

όπως επίσης και των μαθητών και άλλων σχολικών μονάδων:

Υπόλοιπες Υποστηριζόμενες Σχολικές Μονάδες:

ΜονάδαΚτήριοΠεριοχή
14oυ ΕΠΑΛ Αθηνών Τσίλλερ & Ρως 1Αθήνα
210ου ΕΠΑΛ ΑθηνώνΔαμάρεως & Τιμοθέου 18Παγκράτι

To 1o EK Αθηνών από το Σχολικό Έτος 2015-2016 και μετά υποστηρίζει και το εργαστηριακό μέρος των Μεταλυκειακών Τμημάτων Μαθητείας των ειδικοτήτων:

  • Οικονομίας και Διοίκησης καθώς και
  • της ειδικότητας των Ηλεκτρονικών

του 6 ου ΕΠΑΛ.

Στο 1ο ΕΚ Αθηνών εκπαιδεύονται περίπου 1100 μαθητές από τις 4 υποστηριζόμενες σχολικές μονάδες των ΕΠΑΛ και άλλοι 350 περίπου μαθητές από το ΔΙΕΚ Αμπελοκήπων.

Αρμοδιότητες

Όλα τα εργαστήρια στα κτήρια:

είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του 1ου ΕΚ Αθηνών.

Διδάσκοντες

Το διοικητικό προσωπικό και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Αθηνών αριθμούν περίπου 90 μέλη τα οποία ανήκουν σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που απαιτούνται για τη λειτουργία των παραπάνω εργαστηρίων. Καταβάλλεται καθημερινά, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της μονάδας να παραμένει ασφαλής, σύγχρονος και λειτουργικός ώστε να στηρίζεται απρόσκοπτα και να προωθείται η εκπαιδευτική διαδικασία για όλες τις σχολικές μονάδες ευθύνης.

Προσφορά στην Εκπαιδευτική Κοινότητα

Η θέση στην οποία βρίσκεται το κεντρικό κτήριο του 1ου ΕΚ (Νέστου 4) καθώς και οι άρτια εξοπλισμένοι χώροι του, χρησιμοποιούνται και για την διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και συνεδρίων τόσο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων όσο και για μαθητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί από το 1ο ΕΚ Αθηνών 80 περίπου τέτοιες εκδηλώσεις ενώ έχουν υλοποιηθεί και 3 περίοδοι προγραμμάτων ΚΣΕ Β’ Επιπέδου για ειδικότητες ΠΕ4, ΠΕ19, ΠΕ 70 και 60.

Δραστηριότητες

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Αθηνών συμμετέχουν και οργανώνουν σε συνεργασία με τους μαθητές τους πλήθος, δραστηριοτήτων, έργων, κατασκευών, διαγωνισμών, εκθέσεων, επιμορφωτικών ημερίδων και σεμιναρίων, εκπαιδευτικών και διδακτικών επισκέψεων.

Από το 2015 δε, το 1ο ΕΚ Αθηνών έχει υλοποιήσει 3 προγράμματα Μαθησιακής Κινητικότητας ΚΑ1 του Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Erasmus+ «Δράση ΚΑ1 – Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Μαθητές, με 15μερη μετακίνηση 18 μαθητών το καθένα:

  • στο Βερολίνο (2015 ),
  • την Κύπρο (2016),
  • την Ιταλία (2016),
  • την Πορτογαλία(2017) και το
  • Ηνωμένο Βασίλειο(2017)

Κοινότητα

Εάν σκέφτεστε και εσείς να γίνεται μέλος της μαθητικής κοινότητας των υποστηριζόμενων ΕΠΑΛ της μονάδας μας και εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε πριν ή και κατά τη διάρκεια των εγγραφών στις αναφερόμενες σχολικές μονάδες να επικοινωνήσετε με τη Δνση, ώστε να επισκεφτείτε τους χώρους του 1ου ΕΚ Αθηνών, να ενημερωθείτε για τον τομέα επιλογής σας και να ξεναγηθείτε στα εργαστήρια της ειδικότητας που ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε.

Comments are closed.