Απευθύνοντας ένα χαιρετισμό σε μαθητές – γονείς – συναδέλφους συνεχίζουμε την ενημέρωση στο επίμαχο θέμα της σχολικής κανονικότητας χρησιμοποιώντας τις προτεινόμενες από το Υπουργείο λύσεις ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες συνεργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους από μακριά, με εργαλεία Τηλέ – Εκπαίδευσης.
- Οδηγίες Υπουργείου Εγκύκλιος – Σεπτεμβρίου 2020 ΕΔΩ
- Ακόμα Νεώτερες Οδηγίες – Εγκύκλιος Οκτωβρίου 2020 ΕΔΩ
- Μικρός Οδηγός WeBeX ΕΔΩ
- Χρήσιμα Εργαλεία και οδηγίες από το ΙΕΠ ΕΔΩ
Γενικά
Η εκπαίδευση από μακριά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
- Ασύγχρονη Εκπαίδευση: Η οποία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή των μαθητών και των εισηγητών. Οι μαθητές δεν είναι αναγκαίο να βρίσκονται συγκεντρωμένοι μαζί στον ίδιο χώρο ή την ίδια χρονική στιγμή. Μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να συλλέγουν το εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με αυτό. Η ασύγχρονη εκπαίδευση είναι περισσότερο ευέλικτη από την σύγχρονη.
- Σύγχρονη Εκπαίδευση: Αυτή απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των μαθητών και των εισηγητών. Η αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου γίνεται σε ”πραγματικό χρόνο” και κατά την διάρκειά της μπορούν να ανταλλάσσουν εκτός από απόψεις και εκπαιδευτικό υλικό. Η ταυτόχρονη εμπλοκή μπορεί να επιτευχθεί είτε με το να βρίσκονται στον ίδιο χώρο (τάξη κλπ.) είτε με το να είναι διασυνδεδεμένοι μέσω δικτύου που επιτρέπει audio ή/και video conference ενώ επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων και ηλεκτρονικού μαυροπίνακα.
Ασύγχρονη Εκπαίδευση
Ως εργαλείο σύγχρονης εκπαίδευσης από την πλευρά του 1ου ΕΚ Αθήνας προτείνεται η χρήση της πλατφόρμας https://eclass.sch.gr/ όπου ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας έχουν ετοιμάσει ηλεκτρονικά μαθήματα, ενώ είναι διαθέσιμη και η πλατφόρμα https://auth.e-me.edu.gr/ για όποιον το επιθυμεί.
Οδηγίες για τους μαθητές και τους γονείς τους
Για τους μαθητές που διαθέτουν λογαριασμό στο sch.gr και βέβαια γνωρίζουν τους κωδικούς τους μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τάξη και οι καθηγητές τους ήδη τους έχουν εγγεγραμμένους σε αυτές.
Για τους μαθητές που δεν έχουν κωδικό και θέλουν να εγγραφούν μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για κωδικούς εδώ ενώ στη συνέχεια μπορούν εάν γνωρίζουν να στείλουν τα email των εκπαιδευτικών τους να τους κοινοποιήσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να τους εντάξουν στις ηλεκτρονικές τους τάξεις ή να ακολουθήσουν τις οδηγίες που περιγράφονται εδώ προκειμένου να βρουν τη σχολική μονάδα του 1ου ΕΚ Αθηνών και στη συνέχεια να ζητήσουν εγγραφή από τον εκπαιδευτικό τους στο μάθημα που επιθυμούν.
Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς
Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μαθήματα μπορούν να πλοηγηθούν στο σύνδεσμο https://eclass.sch.gr/ και στη συνέχεια αφού συνδεθούν με τους κωδικούς τους μπορούν να το πράξουν ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται εδώ.
Σύγχρονη Εκπαίδευση
Οδηγίες για τους μαθητές και τους γονείς τους
Ως εργαλείο σύγχρονης εκπαίδευσης από τόσο από το Υπουργείο όσο και από το 1ο ΕΚ Αθήνας προτείνεται το WebEx.
Με αυτό μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος τα ζωντανά μαθήματα τόσο από σταθερό ή φορητό υπολογιστή όσο και από το κινητό του. Η σύνδεση με την πλατφόρμα αυτή μπορεί να γίνει με ανάλογα με το μέσο (Η/Υ ή κινητό) που θα χρησιμοποιηθεί:
1) Από τον φυλλομετρητή (πχ Chrome) του σταθερού ή του φορητού σας υπολογιστή ενεργοποιώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο που λαμβάνετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή
2) Από το κινητό σας αφού κατεβάσετε την εφαρμογή Webex Meetings και αφού κάνετε join a meeting, τοποθετώντας στο Μeeting Number τον αριθμό της τηλεδιάσκεψης που θα λαμβάνετε πάλι με email.
Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς
Για την εγκατάσταση της εφαρμογής Webex θα λάβετε ένα σύνδεσμο στη θυρίδα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και ΜΟΝΟ από αυτόν θα πρέπει να εγκαταστήσετε την εφαρμογή ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται στους παρακάτω συνδέσμους.
Οδηγίες σε βίντεο εδώ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Να ενημερωθείτε πρώτα για τις οδηγίες και τους κανονισμούς περί προσωπικών δεδομένων στο σύνδεσμο: https://register.sch.gr/students/docs.php
Όσο αφορά στη σύγχρονη διδασκαλία τα δεδομένα της τάξης είναι διαφορετικά από αυτά της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ένα τέτοιο εγχείρημα σε τόσο μεγάλη κλίμακα γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα κάτω από πιεστικές και δύσκολες για όλους συνθήκες.
Για να πετύχει λοιπόν απαιτείται η συνεργασία όλων: μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και βέβαια της τεχνολογίας.
Μία διαδικτυακή τάξη είναι συνέχεια της φυσικής που όμως δεν γίνεται στο χώρο του σχολείου αλλά προεκτείνεται στην οικία του καθενός από εμάς. Διέπεται όμως από τους ίδιους αυτονόητους κανόνες καλής συμπεριφοράς και αλληλοσεβασμού.
Έτσι δεν πρέπει να αναπαράγεται υλικό των μαθημάτων είτε σε μορφή φωτογραφιών και πολύ περισσότερο βίντεο και ήχου ούτε για τοπική χρήση και βέβαια για δημοσίευση σε κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες κλπ. Κάτι τέτοιο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Γενικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (GDPR).
Πολύ όμως περισσότερο διαταράσσει την καλή και ιδιαίτερη σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή όπως και μαθητή/μαθητή παραβιάζοντας κάθε έννοια εμπιστοσύνης. Παρόλο που είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί με τους μαθητές μας οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ώστε οι μαθητές μας να τηρήσουν απαρέγκλιτα αυτούς τους κανόνες.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους μαθητές μας.
Η Διοίκηση και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Αθήνας
Επιμέλεια Άρθρου Χατζηπαπαδόπουλος Α.